عوارض سقوط زودرس دندان های شیری
اگر دندان های شیری به هر دلیلی زودرس بیفتند، فضای خالی آنها به سرعت توسط دندان های دیگر پر می شود که باعث انحراف و کج شدن دندان های مجاور می شود. از طرفی به دلیل پر شدن این فضای خالی، دندان های دائمی فضای کافی برای رشد ندارند.
در این حالت دندان دائمی یا نهفته می ماند یا از محل نامناسبی مانند سقف دهان رشد می کند. وضعیت نامناسب دندان ها در این شرایط باعث گیرکردن غذا بین دندان ها و افزایش احتمال پوسیدگی و عفونت دندان در کودکان می شود. همچنین گاهی اوقات این شرایط می تواند بر گفتار کودکان تأثیر بگذارد.
علت بیرون نیامدن دندان بعد از افتادن دندان شیری
مدت زمان رویش دندان های دائمی در کودکان متفاوت است. در برخی موارد، زمانی که دندان شیری می افتد، ممکن است در واقع یک دندان جایگزین دائمی وجود داشته باشد، اما مدتی طول می کشد تا بیرون بیاید. اگر اصلا دندان بیرون نیامد، می تواند نشان دهنده وجود مشکلات بزرگ تری باشد که باید به دندانپزشک اطفال ارجاع داده شود. در ادامه شما را با برخی از دلایل بیرون نیامدن دندان های دائمی کودکان آشنا می کنیم:
1- بیماری
برخی بیماری ها در کودکان باعث تاخیر در رشد دندان هایشان می شود. البته همیشه این اتفاق نمی افتد. همه ما می دانیم که هورمون ها نقش مهمی در بدن دارند. بنابراین اگر هورمون ها دچار مشکل شوند، می تواند تمام قسمت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
طبق تحقیقات انجام شده مشکلات هورمونی تاثیر بسزایی در بیماری های دهان و دندان دارد و این امر در دوران بارداری به خوبی دیده شده است. در واقع مشکلات تیروئید و هیپوفیز می تواند رشد دندان های دائمی را به تاخیر بیندازد.
2- حالت شیرخوارگی
با توجه به تحقیقات انجام شده بر روی کودکانی که در دوران نوزادی نارس بوده اند، دندان های آنها دیر رشد می کند. البته همیشه این اتفاق نمی افتد و اگر نوزادان نارس تغذیه با کیفیت خوبی داشته باشند در آینده با مشکلی مواجه نخواهند شد.
3- جنسیت فرزندان
معمولاً پسرها دیرتر از دخترها دندان در می آورند. همچنین دختران سریعتر از پسرها صحبت می کنند و به بلوغ می رسند. اصولاً بین 4 تا 6 ماهگی دندان های دختران زودتر از پسران شروع به رشد می کنند.
4- ژنتیک
یکی دیگر از عوامل موثر در رشد دندان های دائمی، عامل ژنتیکی است. برخی از ژن ها باعث تاخیر در رشد دندان های دائمی می شوند. بنابراین اگر والدین در دوران کودکی با این مشکل مواجه شده باشند، احتمالاً فرزندانشان در رویش دندان های دائمی با تاخیر مواجه خواهند شد.
چه عواملی باعث افتادن دندان های شیری می شود؟
معمولاً تا زمانی که دندان دائمی پایینی به آن فشار نیاورد، دندان شیری کودک نمی افتد. اما ممکن است قبل از آماده شدن دندان دائمی، دندان شیری بیفتد. این می تواند در نتیجه بیماری های دهان و دندان یا تصادف رخ دهد. در این حالت دندانپزشک برای حفظ فضای دندان شیری تا زمان رویش دندان دائمی از فضا نگهدار استفاده می کند.
کدام یک از دندان های شیری اول می افتد؟
ترتیب افتادن دندان های شیری کودک که تا 3 سالگی کامل می شود معمولاً مانند رشد آنها در دهان است. این بدان معناست که معمولاً ابتدا دو دندان جلو می افتند و دو دندان مجاور در مرحله بعدی قرار دارند.
دندان های کودکان از سن 6 تا 7 سالگی شروع به افتادن می کنند و معمولا اولین دندان هایی که ظاهر می شوند دو دندان میانی فک پایین یا ثنایای مرکزی پایین هستند.
کلینیک دندانپزشکی کودکان شبانه روزی اصفهان در سایت دکتر علی بهزادی