افتادن زودرس دندان های شیری کودکان
به طور کلی بهتر است بگوییم که والدین باید به بهترین نحو از دندان های شیری کودک خود مراقبت کنند و دندان های شیری فرزندشان در زمان مناسب بیفتد.
در واقع در زمان مناسب از کنار دندان های دائمی به دندان های شیری کودک فشار وارد می شود که باعث جدا شدن و پوسیدگی دندان های شیری می شود و به این ترتیب روند طبیعی افتادن دندان های شیری اتفاق می افتد. گاهی به دلایلی احتمال افتادن زودهنگام دندان های شیری وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
1- جراحت و آسیب جسمی:
گاهی اوقات ممکن است دندان های کودک در حین بازی بر اثر تصادف یا ضربه آسیب ببینند.
2- پوسیدگی:
با ایجاد عفونت، پوسیدگی می تواند باعث لق شدن دندان در استخوان فک کودکان و افتادن آنها شود.
3- بیماری کموتاکسی ناقص:
این بیماری با جلوگیری از حرکت گلبول های سفید باعث پریودنتیت می شود. اساساً این بیماری التهابی بر بافت های نگهدارنده دندان تأثیر می گذارد. کموتاکسی ناقص از فعالیت گلبول های سفید جلوگیری می کند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن نمی تواند از عفونت لثه جلوگیری کند.
4- بیماری دیابت:
اگر دیابت در کودکان درمان نشود، نوعی گلبول سفید بیگانه هراس به نام نوتروفیل در مغز استخوان تشکیل می شود و سپس از طریق جریان خون وارد بافت های بدن می شود. در این صورت این ناهنجاری منجر به تغییر متابولیسم کلاژن می شود و می تواند باعث افزایش بیماری های لثه و دندان شود.
5- بیماری هیپوفسفاتازی:
این یک بیماری ژنتیکی نادر است که در صورت ابتلا به این بیماری بیش از 70 درصد کودکان قبل از زمان مناسب برای افتادن دندان های شیری تمام دندان های شیری خود را از دست می دهند. این بیماری به دلیل کاهش سطح سرمی آلکان فسفاتاز باعث آسیب به الیاف رباط می شود که مسئول نگه داشتن دندان ها در جای خود هستند.
6- بیماری نوتروپنی:
این بیماری مربوط به خون است و برخی از گلبول های سفید که وظیفه مبارزه با عفونت های باکتریایی را بر عهده دارند کاهش یافته یا از بین می روند. در این صورت کودک به دلیل عفونت پریودنتال خیلی زودتر تمام دندان های خود را از دست می دهد.
7- بیماری بووی لفور:
پاپیلوم لوفور یک بیماری ژنتیکی بسیار نادر است که در آن کودکان مبتلا به این نوع بیماری فاقد آنزیمی به نام کاتپسین C هستند. این کودکان در نهایت به دلیل پریودنتیت دندان های شیری و حتی دندان های دائمی خود را از دست می دهند.
بعد از افتادن دندان شیری چه باید کرد؟
در یک کلام باید توجه داشت که دندان های شیری راحت تر از دندان های دائمی می ریزند، زیرا عاج بسیار بلندتر از ریشه دندان است. حتی گاهی ممکن است دندان کودک در اثر ضربه بیفتد.
البته جالب است بدانید تنها دندان دائمی کودک در صورت بیرون آمدن از فک می تواند در جای خود دوباره کاشته شود.
اما در مورد بیرون آمدن دندان های شیری از فک امکان کاشت دندان شیری توسط دندانپزشک اطفال در یزد توصیه و انجام نمی شود. زیرا فشار ناشی از قرار دادن دندان شیری در جای خود باعث آسیب جدی به جوانه دندان دائمی زیر می شود.
مراقبت های بعد از افتادن دندان های شیری در کودکان شامل موارد زیر است:
پس از افتادن دندان، آن را بردارید و از رها کردن آن در محل حادثه خودداری کنید.
دندان را از تاج آن بگیرید و سعی کنید تا حد امکان به ریشه دندان دست نزنید تا آسیبی به آن وارد نشود.
اگر دندان عفونی شده است، آن را به آرامی با آب سرد بشویید.
هرگز از صابون یا مواد شیمیایی برای تمیز کردن دندان های خود استفاده نکنید.
از کشیدن و خاراندن دندان خودداری کنید.
از خشک کردن دندان یا قرار دادن آن در دستمال یا پارچه خودداری کنید.
در صورت امکان، دندان را در حفره در دهان قرار دهید.
سعی کنید همیشه دندان را مرطوب نگه دارید.
دندان را در آب نمک یا شیر سرد قرار دهید.
اگر نمی توانید دندان را در حفره خود قرار دهید، آن را تا زمان مراجعه به دندانپزشک مرطوب نگه دارید.
از قرار دادن دندان در آب خودداری کنید زیرا به سلول های زنده سطح ریشه دندان آسیب می رساند.
کلینیک دندانپزشکی کودکان با بیهوشی در اصفهان در سایت دکتر علی بهزادی