التهاب لثه در کودکان چیست؟
دندانپشکی کودکان در اصفهان ژنژیویت یک بیماری عفونی است که به بافت های نرم لثه، دندان ها و استخوان های نگهدارنده آنها حمله می کند. همه، از جمله کودکان خردسال، باکتری در دهان خود دارند. این باکتری با ذرات غذا، بزاق و مخاط مخلوط شده و یک لایه رنگارنگ به نام پلاک تشکیل می دهد. پلاک یک لایه چسبنده از باکتری است که روی دندان ها و در امتداد خط لثه ایجاد می شود. تحلیل رفتن لثه یکی از شایع ترین بیماری های دهانی است که در اثر تجمع بیش از حد پلاک ایجاد می شود.
ژنژیویت بیشتر در دندان های پایین و جلو دیده می شود و اگر از طریق مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه برطرف نشود، سمومی تولید می کند که بافت لثه را تحریک کرده و باعث قرمزی، درد، تورم و خونریزی می شود. کودکان و نوجوانان در معرض خطر طیف گسترده ای از عفونت های لثه هستند. از آنجایی که اکثر کودکان در سن ۷ سالگی از دست دادن دندان های شیری را تجربه می کنند، التهاب آن را می توان با تورم لثه اشتباه گرفت.
از آنجایی که تشخیص زودهنگام تا حد زیادی به سمت درمان موفقیت آمیز می رود، بهترین کار این است که کودکان معاینه دندان و لثه را به عنوان بخشی از معاینه معمول دندانپزشکی خود انجام دهند. خوشبختانه، التهاب لثه قابل برگشت است و این نوع بیماری لثه در کودکان در صورت درمان توسط دندانپزشک اطفال بعید است که آسیب دائمی ایجاد کند.
علائم ژنژیویت در کودکان
ژنژیویت طیف متفاوتی دارد که از خفیف تا شدید متغیر است. اکثر کودکان مبتلا به بیماری لثه دارای فرم خفیف تری به نام ژنژیویت هستند که باعث قرمزی، تورم و درد در لثه ها می شود و موارد پیشرفته تر بیماری لثه در کودکان شایع نیست. بیماری لثه معمولاً دردناک نیست و کودک شما ممکن است نداند که آیا آن را دارد یا خیر. در اینجا لیستی از شایع ترین علائم التهاب لثه در کودکان آورده شده است:
لثه های قرمز، متورم، متورم و دردناک
خونریزی هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
دندان های متحرکی که فاصله آنها از لثه بیشتر از حد طبیعی است.
بوی بد دهان که از بین نمی رود (پلاک حاوی میلیون ها باکتری است که مواد زائد بدبو تولید می کنند.)
چرک بین دندان و لثه
درد لثه که از بین نمی رود.
دندان درد یا حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد یا گرم
علت التهاب لثه در کودکان چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که می تواند باعث التهاب لثه در کودکان شود. بسیاری از این عوامل را می توان با تغییرات خاصی در سبک زندگی اجتناب کرد. شایع ترین علل التهاب لثه در کودکان عبارتند از:
سن: خطر تحلیل لثه با افزایش سن افزایش می یابد.
سابقه خانوادگی: کودکانی که والدین آنها به بیماری لثه مبتلا بوده اند، میزان بروز بیشتری دارند.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: بی توجهی به مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می تواند منجر به التهاب لثه شود.
خشکی دهان: تولید کم و کمبود شدید بزاق باعث خشکی دهان، افزایش پوسیدگی دندان، رسوب پلاک و بیماری لثه می شود.
تشکیل پلاک: تجمع باکتری در خط لثه در طولانی مدت پلاک ایجاد می کند و در صورت عدم درمان باعث تحریک و التهاب لثه می شود.
تغییرات هورمونی: مانند بلوغ و قاعدگی نوجوانی، می تواند لثه ها را تحت تاثیر قرار دهد و باعث التهاب و حساسیت شود.
مصرف دخانیات: دخانیات عامل اصلی بیماری لثه است. نوجوانانی که سیگار می کشند هفت برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
استرس ذهنی: استرس مداوم با تضعیف سیستم ایمنی باعث افزایش التهاب می شود.
تغذیه ضعیف: تغذیه نامناسب همراه با کمبود ویتامین، مبارزه با عفونت ها، رشد طبیعی و ترمیم تمام بافت های بدن را دشوار می کند. همچنین در کودکی که اغلب غذاها و نوشیدنی های شیرین مصرف می کند، پلاک ایجاد می شود.
سایر شرایط سلامتی: اگر فرزند شما دیابت یا سایر بیماری های سیستمیک داشته باشد، خطر ابتلا به بیماری لثه بیشتر است.
اطلاعات بیشتر در سایت دکتر علی بهزادی