آکنه صورت چیست؟
آکنه صورت (به انگلیسی: Acne) یک مشکل پوستی است که در نتیجه تجمع سلول های مرده پوست، انسداد منافذ چربی و ترشح بیش از حد غدد چربی ایجاد می شود. این جوش ها به عنوان آکنه نیز شناخته می شوند، اما آکنه در واقع نوعی جوش و بیماری پوستی است.
این مشکل بیشتر در نواحی صورت مانند پیشانی، گونه ها و چانه رخ می دهد و می تواند به صورت لکه های قرمز یا سفید ظاهر شود. آکنه صورت اشکال مختلفی دارد، از جمله آکنه سفید (کومدون) که باعث تجمع سبوم پوست در داخل منافذ سبوم می شود و آکنه قرمز و التهابی (آکنه) که در اثر عفونت باکتریایی و التهاب پوست ایجاد می شود و معمولاً با خارش، سوزش همراه است. التهاب با قرمزی و حتی تشکیل زخم همراه است.
این جوش ها نه تنها از نظر ظاهری ناراحت کننده هستند، بلکه می توانند اعتماد به نفس فرد را نیز تحت تاثیر قرار دهند. عواملی مانند تغذیه نامناسب، استرس، برخی بیماری ها، مراقبت نامناسب از پوست، تماس مستقیم با مواد آلوده، ترشح بیش از حد چربی پوست و تنظیم نامناسب هورمون ها و حتی تغییرات هورمونی ناشی از بارداری یا زایمان می تواند باعث ایجاد آکنه صورت شود.
با توجه به اهمیت آکنه و تاثیر آن در زندگی روزمره، شناخت بیشتر علل، راه حل ها و روش های پیشگیری و درمان آکنه صورت می تواند به شما کمک کند تا پوست سالم تری داشته باشید و از زیبایی چهره خود لذت ببرید.
متغیرهای مختلفی که در بروز آکنه صورت تاثیر می گذارد!
بروز آکنه صورت تحت تأثیر متغیرهای مختلفی است. تغییرات هورمونی در بدن مانند دوران نوجوانی، بارداری، قاعدگی و بعد از آن می تواند منجر به این عارضه شود. این تغییرات هورمونی می تواند منجر به افزایش ترشح چربی پوست، مسدود شدن منافذ چربی و رشد باکتری ها شود.
اگر پوست چرب دارید و پوستتان ترشح بیش از حد چربی دارد، احتمال ایجاد جوش در صورتتان بیشتر است. این موضوع ممکن است به دلیل ژنتیک، نوع پوست، محیط و تغذیه نامناسب باشد. برخی از مطالعات نشان داده اند که استرس می تواند غدد چربی پوست را تحریک کرده و باعث التهاب شود.
تماس پوست با آلودگی هوا، ذرات معلق در هوا و مواد آلوده، استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی ناسازگار با پوست، تغذیه نامناسب و مصرف مواد غذایی با مقدار کمی مواد مغذی و همچنین مصرف غذاهای چرب و ناسالم، عدم رعایت بهداشت پوست مانند شستشوی نامناسب صورت، لمس پوست با دست های کثیف و فشار بیش از حد روی پوست می تواند منجر به مسدود شدن منافذ و آکنه شود.
انواع آکنه صورت
جوش های صورت را می توان به دو دسته عفونی و غیر عفونی تقسیم کرد. جوش های سرسیاه و سر سفید که بسیار شایع هستند، آکنه های غیر عفونی روی صورت هستند. این جوش ها معمولا در نتیجه انسداد منافذ چربی پوست ایجاد می شوند و در تماس با هوا اکسید شده و سیاه یا سفید می شوند.
سرسفید (کومدون های بسته)
این نوع جوش ها نتیجه انسداد کامل منافذ چربی پوست است. ترشح چربی پوست در داخل منافذ چربی جمع شده و باعث ایجاد لکه سفید روی پوست می شود. جوشهای سرسفید میتوانند با انتقال هوا به جوشهای سر سیاه و در اثر قرار گرفتن در معرض هوا اکسید شوند.
جوش های سر سیاه
این نوع جوش ها نتیجه انسداد واقعی منافذ پوست هستند. ترشح سبوم پوست در داخل منافذ سبوم تجمع می یابد و در تماس با هوا اکسید می شود که باعث ایجاد لکه های سیاه روی پوست می شود.
جوش های پاپولار یا سفت
این نوع جوش ها نتیجه التهاب پوست هستند و روی پوست قرمز می شوند. پاپول ها ممکن است در اثر عفونت باکتریایی، ترشح چربی پوست یا پاسخ التهابی بدن به تنگ شدن منافذ چربی پوست ایجاد شوند.
پوسچول یا پوسچول
این نوع جوش ها مرکز سفیدی دارند اما با تماس با باکتری ها و التهاب پوست، بافت قرمز اطراف آن ها را احاطه می کند. این جوشها معمولا بزرگتر و دردناکتر از جوشهای ساده هستند و توصیه میکنیم بههیچوجه آنها را فشار ندهید تا از گسترش باکتریها جلوگیری کنید.
جوش های ندولار یا ندول
این نوع جوش ها در اثر التهاب شدید پوست و تجمع باکتری پروپیونی ایجاد می شوند. آنها به صورت بافت توده ای و قرمزی روی پوست دیده می شوند و ممکن است با آسیب رساندن به بافت های اطراف باعث ایجاد گره شوند.
جوش یا آکنه کیستیک
این نوع جوش ها نتیجه التهاب شدید منافذ چربی و عفونت عمیق داخل پوستی توسط باکتری ها هستند. آنها در داخل پوست بزرگ، عمیق، قرمز و دردناک هستند و ممکن است عوارض جدی تری مانند خارش، قارچ و ایجاد لکه های پوستی بزرگتر ایجاد کنند.
درمان جای جوش در اصفهان در سایت دکتر سپیده سعادتی